rockerfame
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

rockerfame

music
 
AnasayfaPortalliAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Current Biology dergisinin 16 Ağustos tarihli sayısında yayı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
wHaTsErNaMe
Admin
wHaTsErNaMe


Mesaj Sayısı : 289
Yaş : 41
Kayıt tarihi : 21/08/07

Current Biology dergisinin 16 Ağustos tarihli sayısında yayı Empty
MesajKonu: Current Biology dergisinin 16 Ağustos tarihli sayısında yayı   Current Biology dergisinin 16 Ağustos tarihli sayısında yayı Icon_minitimeÇarş. Ağus. 22, 2007 3:07 am

Current Biology dergisinin 16 Ağustos tarihli sayısında yayı 271262
Current Biology dergisinin 16 Ağustos tarihli sayısında yayınlan yeni bir araştırma, kuşların yemek için doğru aleti bulma ve kullanma konusunda deneme-yanılma yöntemini değil, akıl yürütmeyi kullandıklarını gösterdi. Yeni Zellanda Auckland Üniversitesi’nden Russell Gray, “Bu ‘kuş beyinli’ hayvanların zor bir problemi çözerken en iyi performansını gösteren şempanzelerden daha başarılı olması şaşırtıcı” açıklaması yaptı.

Araştırmacılar, kargaların yetişemeyeceği kadar derin bir kaba et koydular. Ete ulaşmak için kargaların uzun bir çubukla eti çıkarması gerekiyordu. Fakat uzun çubuk da kargaların yetişemeyeceği kadar derindeydi. Kargaların gagalarıyla yetişebileceği tek şey kısa bir çubuktu.

Auckland Üniversitesi’nden Alex Taylor, kargaların kısa çubuğu kullanarak uzun çubuğu kaptan çıkardığını; sonra da uzun çubukla eti yediğini söyledi. Araştırma ekibinden Russell Gray ve Alex Taylor, kuşların kolay yol olan deneme-yanılmayı değil, analojik akıl yürütme ve sağduyuyu kullandığını belirtti. Analojik akıl yürütme, yeni bir durumu daha önceki durumlarla kıyaslama yetisini gerektiriyor. Gray, “En eski taş aletlerin yapımından beri analojik akıl yürütme insan yenilikçiliğinin özü olmuştur. İnsan aklının işareti olan bu yeti şempanze ve New Caledonian kargalarında da olabilir” dedi.

Test edilen 7 kargadan 3’ü kısa ve uzun çubuk testini ilk denemede çözdü ve hepsi 25 deneme sonucunda problemi anladı. Kapuçin maymunları, 2003’te benzer bir deneye maruz kalmıştı. Maymunların problemi çözmeleri 50 deneme almıştı ve sadece dörtte üçü başarılı olmuştu.

Gray ve Taylor sadece bu deneyle yetinmedi. Son testte, iki çubuk yer değiştirdi. Kısa çubuk daha derinde, uzun çubuk kargaların ulaşabileceği uzaklıktaydı. Kargalar önce kısa çubuğun olduğu kabı incelese de sonra problemi çözdü. Uzun çubuğu alıp doğrudan et dolu kaba soktular. Araştırmacılara göre bu, analojik akıl yürütme güçlerinin açık bir kanıtı.
alıntı
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Current Biology dergisinin 16 Ağustos tarihli sayısında yayı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
rockerfame :: Genel Bölüm :: Bilim ve Teknoloji-
Buraya geçin: